Resultaten
Kansen
"Serendipity: het vermogen om onverwachts iets goeds te ontdekken"
Deze sectie gaat over die waardevolle toevallige ondekkingen en hoe we er het beste resultaat mee kunnen bereiken. Toeval speelt een belangrijke rol in het leven van iedereen. Het is mogelijk om uw doelen te realiseren door vooruit te plannen en door assertief in het leven te staan, maar als u toevalskansen verwaarloost, doet u dat voor eigen risico. Wat heeft u met de kansen in uw leven gedaan?
1. Wat zijn kansen?
Vanzelfsprekend? Maar hoe je ze definieert, bepaalt hoe goed je ze kunt herkennen. Een hele handige definitie zegt dat kansen vooral tijd besparen. Plotselinge kansen om meer dan een stap tegelijk te doen in de richting van een belangrijk doel.
Dit geeft extra energie; benutte kansen zijn goed voor je moreel en zelfvertrouwen omdat het plezierig is om erop terug te kijken. (hoewel het gevaarlijk is om het daarbij te laten)
2. Waarom worden kansen gemist?
 • Omdat het misschien de verkeerde is
 • Ik zag het pas toen het te laat was
 • In mijn omgeving zijn niet veel kansen
 • Het was niet het juiste moment
 • Ik dacht dat ik beter kon wachten op de volgende; Ik wacht nog steeds
 • Ik kon met me toen niet veroorloven
 • Het zou niet eerlijk zijn tegenover mijn vrienden; Die krijgen nooit kansen
 • Ik besteed teveel tijd aan het overdenken; Als ik besloten heb, zijn ze al weer weg
 • Wat zouden de mensen wel niet denken?
 • Ik heb even niet opgelet
 • Ik wou geen onrust veroorzaken
 • Als u me zegt waar ze zijn, dan ga ik ze halen, Ze komen mijn kant niet op.
 • Ik heb te weinig vrije tijd om er iets mee te doen
 • Het zou kunnen mislukken
 • Maakt me niet uit
3. Hoe maak en benut je kansen?
Eerst, Weet wat je doel is. Anders ben je niet in staat om een waardevolle kans te onderscheiden van een tijdverspilling.(zie 5)
Vertel mensen wat je interesseert, Wees enthousiast over je doelen. Enthousiasme is besmettelijk en hoe meer mensen besmet raken, hoe meer er zullen willen functioneren als helpers of kanalen om kansen te vinden.
Wees op de juiste plek. Waar is het waarschijnlijk dat je kansen aantreft? Er is een beroemd verhaal over een verkoper die drie dagen en nachten buiten de deur van Henry Ford heeft gewacht voordat hij een kans kreeg om hem aan te spreken om zijn elevator-pitch te vertellen. Een kans die nooit zou zijn gelukt als hij was thuisgebleven.
Hou je ogen open. Als je werkelijk succes wilt hebben, dan is het niet waarschijnlijk dat je dat part-time kunt doen. Je volgende kans komt vaak enigszins vermomd. Hoe ontdek je hem? Waar komt hij vandaan? Welke vriendenkring? Welk bedrijf? Welke krant?
Wees flexibel in je tijd. Kansen komen niet altijd op het meest handige moment. Mis geen kansen, omdat je wacht tot al het andere is afgerond. Het mag dan onhandig zijn om op dit moment een paar extra zaken aan te pakken, maar als het is waar je op hebt gewacht, doe het, en regel de rest achteraf.
Reken op jouw aandeel in geluk. In je meest modeloze bui zie je alle gebeurtenissen als slecht nieuws. Als iemand dan met een goed voorstel bij je komt, dan verwerp je het waarschijnlijk omdat het te mooi om waar te zijn zou zijn. Het beste antigif tegen dit type pessimisme is om vooruit te denken over welke kansen je zou willn krijgen, als je optimistisch bent. Dan heb je een betere kanse om ze te herkennen als ze gebeuren, zelfs als je in een trieste bui bent.
Kansen zijn het vaak waard om een lening aan te gaan. Als je een kans succesrijk lijkt, kun je overwegen of je financiering kunt regelen. Een goed is idee is een uitstekend onderpand om een voorschot te vragen waarmee je de kans kunt realiseren.
Wacht niet op anderen. Het is niet gemeen om kansen te verzilveren. Als je wilt kunt je de voordelen altijd nog delen.
Blijf niet door-analyseren. Als je in het verleden kansen hebt gemist doordat je er te lang over hebt nagedacht, of te veel research hebt gedaan, dan moet je deze keer eens een beetje meer nonchalant zijn, maar zie ook hieronder.
Wees rationeel. Gok niet. Neem een berekend risico- er is een groot verschil zie 64 ALs je weet waar je naar toe wilt en door de criteria te kennen, ben je voldoende toegerust om te beslissen. In zaken, is een berekend risico zelden meer dan 30% fout. Als je nooit je nek uitsteekt, ga je weer terug naar een leven dat jou, je baan en je nauwe blikveld bepaalt.
Verander problemen in kansen
Als je de informatie op deze site doelbewust hebt gelezen, dan zou je tenminste een beter idee moeten hebben wat je kunt bereiken in je leven. Zo niet, kijk dan nog eens op de pagina's over realistische doelstellingen en je wil om te veranderen.
Maar dan zijn er nog steeds die problemen. Inderdaad, je zult altijd wel problemen hebben en je welbevinden nu en in de toekomst hangt altijd in belangrijke mate af van hoe je daar mee omgaat.
Wat zou je doen als je in de volgende situatie terecht zou komen? Ze lijken misschien onwaarschijnlijk, maar, zoals je hierna ziet, zijn het geen hypothetische problemen maar speciaal voor dit deel verzonnen.
Werk als een team
Denk eens aan de groep mensen waarmee je samenwerkt. Wanneer je ergens in slaagt, is dat dankzij het team of dankzij een enkel individu?  Heb je plezier gehad in de samnwerking? Wat weet je eigenlijk van elkaar? Zijn jullie een saaie en bloedeloze groep? Wil iedereen de baas zijn?
Verbeteren van de teameffectiviteit is een van de snelste manieren om de performance van een organisatie te verbeteren. Het is vaak sneller dan  iedereen afzonderlijk te beschouwen want goede teams kunnen individuele zwakheden vaak eenvoudig compenseren.
Geen team is perfect. Gebruik de chekclists om te ontdekken waarop je team het beste scoort (en waar minder). Ieder teamlid is  verantwoordelijk voor het verbeteren van de resultaten van de groep.

  
 
 
 
 
  
Werk en plezier
Is het slim om zaken en plezier met elkaar te verbinden? Natuurlijk is dat slim. Je moet tijd maken voor zowel plezier als zaken. Wellicht nog  belangrijker, je moet meer plezier in je werktijd inbrengen.
De basisacties die hierover gaan, speciaal die ingaan op het belang van je fysieke conditie, je scholing en je sociale en artistieke contacten  zijn behandeld in de andere pagina's. 18 , 23, 24, 25 en 29.
Laat we aannemen dat je nog een paar specifieke stappen wilt doen gericht op het verbeteren van relaties met mensen buiten je eigen  organisatie.
Spreek eens af in een restaurant.
Op deze manier kun je zaken en plezier met elkaar combineren.
Ik ben overigens verbaasd te zien hoeveel moeite men doet om lunches te mogen declareren, terwijl men altijd zeurt over die vervelende  zakenlunches. Ik denk dat dit wordt veroorzaakt door een nogal egoïstisch gebrek aan interesse in de rest van de mensheid.

  
Zorg dat klant en restaurant bij  elkaar passen
Denk goed na hoeveel mensen  je meeneemt
Laat je niet afluisteren
Wacht met het zakelijk gesprek
Er zijn klanten die zich  doodongelukkig voelen in een  sterrenrestaurant. En weet dat  topmanagers het zelden nodig  vinden om hun status op die  manier te bevestigen
Met meer dan 2 mensen is het  lastig om persoonlijke  gesprekken te voeren
In drukke restaurants zit je vaak  zo dicht op elkaar dat je mensen  aan de tafels naast je soms beter  verstaat dan je gast. Bezoek  daarom als het even kan  gelegenheden waar je de ruimte  hebt. Een trucje kan zijn om voor  3 of 4 te reserveren maar met 2 te  komen.
Als je niet zeker weet wat het  juiste moment is om over zaken  te praten, wacht dan. Tijdens het  bestellen is de conversatie eerst  algemeen en/of persoonlijk. Als je  een gast hebt uitgenodigd omdat  er - iets te bespreken valt-  dan  zou ik zelfs nog wat langer  wachten
  
Een nieuw gevoel van vrijheid (met beide voeten op de grond)
Het concept van -jezelf durven zijn- werd het eerst besproken door Maslow, de beroemde psycholoog, in het begin van de 20er jaren van de  vorige eeuw. Sindsdien is het nog steeds even waardevol. In essentie wil hij dat mensen zich zo plezierig voelen dat ze hun talenten durven te  gebruiken. In een eerdere pagina wordt dit meer in detail besproken, net als een paar basisstappen op weg naar jezelf durven zijn. Hier en in  de hierop volgende laatste pagina vind je wat meer gedetailleerde lijstjes die zijn gebaseerd op zijn onderzoek, of eigenschappen die samen  leiden tot het beoogde doel. Ze beschrijven een persoonstype dat niet wordt verstoord door negatieve emoties en vastlopers. Iemand die  werken als een bevrijdende bron van kansen ervaart, in plaats van een dagelijks stijf corset.
Op resultaat gericht, niet op jezelf   
 
 
Objectief
Probleem oplossen
 
 
Neemt persoonlijk verantwoordelijkheid
Rationeel
 
 
Accepteert de onvolkomenheden van het leven en de mensen
Zonder:
 • zelfzuchtig te zijn
 • korte termijn eigen belang
 • de behoefte aan comfortabele gezelligheid
 • de beperking van de angst om te veranderen
 • te broeden op problemen en moeilijkheden
 
 
Verenigt een nauwe samenwerking tussen gedachte en acties
Aktie gericht
 
 
Onafhankelijk:
 • denkend
 • niet beheerst door kritiek (positief noch negatief)
 • objectief
Realistisch over:
 • tijd
 • wat haalbaar is
 • beperkingen
 • mogelijkheden
 • jezelf
 • vaardigheden
 • talenten
 • je neigingen
 • zwakheden
 • anderen
 
 
Verlangt naar privacy en kan goed "op zich zelf zijn"
Neemt eigen beslissingen
 
 
Geeft niet toe aan druk uit:
 • de groep
 • de organisatie
 • de omgeving
 • de wil van een ander
Leeft in het heden (zie ook)
 
 
 
 
    
Stabiliteit heeft net zo veel met deze levenshouding te maken als de meer spirituele kwaliteiten die in de hierna volgende pagina worden  besproken.
En je hoofd in de wolken
graphic